La processionària del pi ja és aquí!

La processionària del pi ja és aquí!

ATENCIÓ! La processionària del pi ja és aquí!

Amb aquest comunicat volem alertar als nostres clients que des d’inicis del mes de febrer s’han començat a detectar nius d’eruga processionària del pi als parcs i zones boscoses de tota Catalunya.

 

La processionària o cuc del pi és la forma larvària de la polilla Thaumetopoea polycampa, i es reconeix per construir els seus nius de seda en forma de bossa a les copes del pins (període febre-maig).

 

Les erugues estan envoltades d’uns pèls urticants que poden causar greus lesions, i la majoria de vegades requereixen d’atenció veterinària.

 

 

 

 

Com afecta als nostres animals

Les lesions més comuns, i per sort les més benignes, solen ser a la llengua i llavis on provoquen des de inflamacions lleus a les zones de contacte fins a necrosis importants de llengua i/o paladar. Les lesions més greus requereixen d’hospitalització, tractament intensiu, cures diàries, alimentació assistida mitjançant sondes i inclús cirurgia correctora.

 

 

 

 

 

A vegades, alguns animals poden arribar a empassar-se l’eruga provocant lesions en esòfag i estomac com esofagitis, necrosis esofàgica, perforació esofàgica, gastritis i úlceres gàstriques.

 

El vent pot actuar con a vehicle de propagació de les espícules d’aquestes erugues, i s’ha relacionat amb casos d’animals amb lesions oculars greus com queratitis corneal, uveïtis anterior, quemosis i hiperèmia conjuntival. Els pèls urticants penetren a la còrnia i són molt difícils de treure, per això la majoria d’animals afectats necessiten cirurgia reconstructora per reparar els danys causats.

 

Fins ara hem parlat de les lesions a nivell local però l’efecte irritant por arribar a afectar a nivell sistèmic. En alguns casos es desencadena una reacció al·lèrgica que pot evolucionar a shock anafilàctic i comprometre greument la vida dels animals. Si la reacció d’hipersensibilitat és més lleu podem observar vòmits i/o diarrees.

El pronòstic del procés depèn de la gravetat de les lesions i l’abast dels òrgans afectats però amb l’eliminació dels pèls i tractament mèdic es sol aconseguir un bon resultat clínic.

 

Si sospita que la seva mascota ha pogut entrar en contacte amb la processionària del pi li recomanem que es posi en contacte amb l’Hospital Veterinari Garbí al telèfon 93 759 15 70 per rebre assessorament.