Com saber si el meu gat està malalt?

Com saber si el meu gat està malalt?

Els gats són uns grans especialistes en dissimular i aparentar que tot va bé. És per això que és molt important reaccionar el més aviat possible en cas de detectar alguna senyal que pugui indicar que el teu gat està malalt.

 

Com saber si el meu gat està malalt?

Són moltes les patologies que poden afectar als nostres gats i tots els sistemes orgànics es poden veure afectats.
Segurament les patologies més comunes en gats joves siguin les infeccions respiratòries que cursen amb esternuts, tos o problemes a l’hora de respirar. Si apareixen aquests símptomes, es recomana realitzar una radiografia toràcica perquè d’aquesta manera podrem prevenir situacions greus que poden comprometre la seva vida.
Les patologies que apareixen a edats avançades són les relacionades amb el sistema renal. Les insuficiències renals cròniques apareixen molt freqüentment en gats a partir dels 8 anys. Els símptomes que presentes són aprimament progressiu, pèrdua de la gana i en casos avançats vòmits i deshidratació. La prova que ens confirmarà aquesta malaltia és una analítica sanguínia on es valorin els paràmetres renals. Posteriorment serà necessari la realització d’una anàlisi d’orina.
En edats avançades també és freqüent trobar que els nostres gats presenten dificultat en el moviment. Deixen de pujar als llocs i ja no juguen tant. És molt possible que en aquestes edats apareguin els signes d’artrosis i, per tant, dolor crònic que farà que el gat es mogui menys i sovint desenvolupi conductes agressives.

En animals de mitjana edat que perden pes o mostren diarrees, podem sospitar de malaltia inflamatòria intestina o càncer. En aquests casos, a part d’una analítica sanguínia completa serà necessària la realització d’una ecografia abdominal i, si hi ha canvis significatius, es realitzaran biòpsies d’intestí que ens donarà el diagnòstic definitiu. Molts dels pacients felins amb càncer tenen bon pronòstic i s’aconsegueixen esperances de vida elevades amb el tractament adequat.

Hi ha races de gats que tenen predisposició per algunes malalties. Els gats raça Bosque de Noruega, Maine Coon o Sphinx pateixen de malalties cardíaques i es poden mostrar amb apatia, dificultats respiratòries o fins i tot vòmits. La prova que s’utilitza per diagnosticar-ho i donar tractament adient és l’Ecocardiografia i l’electrocardiograma. Amb tractament es mantenen estable durant molt de temps.

Les lesions de pell a causa d’al·lèrgies són menys freqüents en gats que en gossos, però també és una consulta que ens hi trobem habitualment. En aquests casos els gats poden manifestar crostes, zones sense pèl, zones envermellides i molta picor. Per al diagnòstic s’utilitzen proves com citologies de pell i dietes exclusives per aquests problemes.

 

Si creieu que la vostra mascota pot tenir algun d’aquests símptomes us recomanem que consulteu amb el vostre veterinari per tal de posar-hi remei que el vostre gat es trobi en plena forma.