5 malalties més comunes de la Nimfa Carolina: símptomes i tractament

5 malalties més comunes de la Nimfa Carolina: símptomes i tractament

La nimfa carolina, de la família de les cacatues i origen australià és un dels animals exòtics preferits i més recomanats com a mascotes a causa del seu caràcter sociable. La tinença d’aquest animal és cada cop més comú, i per això és important donar a conèixer les possibles malalties que afecten aquestes espècies.
Generalment, les aus són animals experts a amagar malalties. Això és degut al fet que, per supervivència, el semblar més fort els fa defensar-se dels seus depredadors, que persegueixen els animals més vulnerables. Per tant, una de les dificultats és detectar que l’animal pot estar realment malalt.

  1. Bucheàcid o agreujat. És una de les malalties més freqüents en nimfes. Es tracta d’una infecció que afecta la mucosa intestinal que es produeix per menjar que no s’ha acabat de pair, sobretot quan encara són pollets, i que s’allotja al pap de l’ocell. Els símptomes són més fàcils de detectar, i és que el pap sol inflar-se i es produeix una mala olor. Un altre dels símptomes és l’expulsió d’un líquid escumós. Es recomana en aquest cas fer un buidatge per part d’experts veterinaris i desembussar-lo.
  2. Infeccions Oculars. La conjuntivitis és una altra malaltia a què es predisposen les nimfes i en general a les aus. Normalment, solen provocar-se des de per un refredat comú o també per algun bacteri o virus. Els símptomes solen veure’s quan la nimfa comença a mantenir l’ull menys obert del que és habitual, també solen llagrimejar o fins i tot tenir una aparença inflamada. En aquests casos es recomana una extremada higiene a la gàbia i per les zones on es trobin i es netegi bé l’ull afectat. Tot i això, per descartar que sigui necessària alguna crema o gotes antibiòtiques, caldrà acudir al veterinari.
  3. Pneumònia de les incubadores. Aquesta malaltia es produeix per la inhalació d’espores de fongs, anomenat fong Aspergillusfumigatus, que es troba en algunes plantes i en deixalles. Aquest fong es pot agafar per certes llavors, palla, pa que es troba en un estat florit, etc. Les espores d’aquests aliments produeixen toxines verinoses que fan malbé els pulmons de les aus. Aquesta malaltia també es pot contagiar a través de les màquines incubadores, d’aquí també el nom de “pneumònia de les incubadores”. Per evitar-ho és molt important que la gàbia es trobi sempre neta, tenir-la en un lloc de massa humitat, evitar a la primavera l’exposició a la pols o que entrin espores, que les llavors que compri siguin fresques, mai velles o florides. La nimfa sol presentar dificultats respiratòries, per la qual cosa es recomana davant d’aquests símptomes acudir a un veterinari immediatament per la gravetat de la malaltia.
  4. Polls i àcars. Una altra malaltia molt freqüent a la nimfa carolina són els àcars i polls i es detecta quan l’au mostra símptomes de picor, en alguns casos arriben fins i tot a desplomar-se. Hi ha diferents productes per desparasitar, i per això és fonamental acudir a un veterinari especialista en animals exòtics perquè administri a l’au el més adequat, en cas contrari ens arrisquem a intoxicar l’animal, o fins i tot agreujar-lo
  5. Psitacosi també coneguda com a Clamídia, és una malaltia que afecta una gran varietat d’aus, entre ells les nimfes. La causa és un bacteri que es propaga a través de la inhalació de femta seca i plomes. Les aus amb aquesta malaltia solen deixar de menjar, tenir diarrea, mal aspecte al plomatge, entre d’altres. El tractament és mitjançant antibiòtic, per la qual cosa és fonamental assistir a un veterinari especialista que sàpiga diagnosticar-lo i subministrar-li el tractament adequat.

Aquestes malalties són difícils de detectar, i per això és aconsellable acudir a un expert veterinari especialitzat en animals exòtics abans que sigui massa tard. És important que es realitzi una revisió mèdica de l’au de forma periòdica, d’aquesta manera es minimitza el risc de gravetat de la malaltia i tractament. L’Hospital Garbí compta amb especialistes veterinaris en animals exòtics amb una formació especialitzada. A més, inclou plans de salut que inclouen consultes, assessorament i revisions per poder prevenir i detectar la malaltia a temps i donar-li una llarga vida a la mascota.
L’Hospital Veterinari Garbí està disponible les 24 hores del dia els 365 dies de l’any per atendre qualsevol mena de consulta o urgència veterinària amb equipament de cirurgia i especialització en nimfes, aus exòtiques en general.