Leucèmia en gats: diagnòstic i tractament

Leucèmia en gats: diagnòstic i tractament

Què és la leucèmia en gats?

El virus de la leucèmia felina FeLV és una de les malalties infeccioses més comunes als gats domèstics i una de les causes més comunes de mortalitat d’aquests animals. Aquest virus sol ocasionar càncer o anèmia, entre altres afeccions ja que afecta el sistema immune.

Per controlar la malaltia hi ha diferents tractaments, i per això caldrà acudir a especialistes veterinaris que comptin amb l’equipament necessari per al seu diagnòstic i tractament.

 

Com es detecta la leucèmia felina: símptomes

El virus afecta negativament l’organisme del gat de diverses maneres. És la causa més comuna al càncer en gats, pot causar diversos trastorns a la sang, i pot portar a un estat d’immunodeficiència immunitari que dificulta la capacitat del gat per protegir-se contra altres infeccions. A causa d’això, els bacteris comuns i altres infeccions que no solen afectar els gats sans poden causar malalties greus secundàries associades al virus.

Durant els primers estadis de la infecció, és normal que els gats no mostrin cap signe de malaltia. Tot i això, amb el temps (setmanes, mesos o fins i tot anys) la salut del gat infectat es va deteriorant de forma progressiva, i fins i tot pot presentar altres símptomes de malalties derivades. Els signes poden incloure:

  • Pèrdua de gana i progressivament baixen de pes
  • Trastorns neurològics: comportament diferent de l’habitual
  • leucemia cancer en gatos
  • El pelatge comença a perdre qualitat
  • Abultament del coll: ganglis limfàtics engrandits
  • Pèrdua de color en genives i altres mucoses
  • Avortaments i fallades reproductives
  • Inflamació de les genives (gingivitis) i de la boca (estomatitis)
  • Infeccions a l’orina, a la pell
  • Diarrea
  • Febre
  • Canvis en l’aspecte normal de l’ull
  • Dificultat per respirar

El veterinari, si sospita de la malaltia, realitzarà un test sanguini a la clínica que li confirmarà la presència del virus al nostre gat.

 

Tractament i Prevenció

Encara que hi ha algunes teràpies que han demostrat reduir la quantitat de virus al torrent sanguini dels gats afectats, aquestes teràpies poden tenir efectes secundaris significatius i poden no ser eficaços en tots els casos. Malauradament, actualment no existeix una cura definitiva per al virus. Els veterinaris que tracten i gestionen gats positius al virus que mostren signes de malaltia solen tractar problemes específics (com receptar antibiòtics per a infeccions bacterianes, o transfusions de sang en cas d’anèmia greu). L’Hospital Veterinari Garbí compta amb un banc de sang i hemoderivats per a gossos i gats les 24 hores del dia (gràcies a la col·laboració amb el Banc de Sang Animal) en cas que les vostres mascotes requereixin una transfusió sanguínia o d’algun hemoderivat.

A més, compta amb un equip de veterinaris especialitzats en oncologia que, en cas que hi hagi la necessitat de tractament de quimioteràpia, utilitzen diversos tractaments concrets per a cada cas.

Una forma segura de protegir els gats del virus de la leucèmia felina és tenir-los correctament vacunats i evitar la seva exposició a gats infectats. Es recomana mantenir els gats sans lluny de gats potencialment infectats, ja que el virus es transmet per la saliva, orina, sang i femta, evitar baralles o que utilitzin la mateixa menjadora i abeurador. Si es permet l’accés a l’exterior, cal supervisar o col·locar els gats en un recinte segur per evitar contacte amb altres felins i així la seva potencial infecció.