L’ull vermell en gossos i gats: He d’acudir al veterinari?

L’ull vermell en gossos i gats: He d’acudir al veterinari?

L’ull vermell és una afecció força comuna en gossos i gats. Es manifesta com un envermelliment a la part blanca de l’ull, que es produeix en inflamar-se els vasos sanguinis que conté. Normalment, els amos de les mascotes, solen treure-li importància i esperen que es recuperi per si mateix, no obstant això, moltes vegades l’ull vermell sol ser símptoma de malalties subjacents que podrien ser greus, per la qual cosa es recomana acudir al veterinari si observa que l’envermelliment de l’ull persisteix durant més de 24 hores per poder diagnosticar el problema.

 

Alguns dels diferents tipus d’ull vermell en gossos i gats

  • Conjuntivitis – Inflamació de la conjuntiva (el teixit fi o la membrana transparent que recobreix la superfície externa de l’ull). La conjuntivitis es pot donar per al·lèrgies, una infecció, o irritació. Hi ha diferents tipus de conjuntivitis bacterianes, víriques o al·lèrgiques. Les conjuntivitis causades per bacteris solen ser més freqüents en gossos i les provocades per virus en els felins. Depenent de les causes el tractament variarà. Normalment, després de la medicació sol remetre en 24-48 hores, però és molt important que sigui supervisat per un veterinari que, després de valorar-lo i fer les proves pertinents, pugui descartar alguna patologia més greu que pugui causar una pèrdua en la visió si no es detecta a temps.

En el cas dels gossos, quan la reacció es dona per l’eruga processionària del pi, es produeix a l’ull molta inflamació i dolor. Es recomana una ràpida actuació de neteja i visitar el veterinari tan urgent com sigui possible, ja que l’animal pot perdre la visió completament per la reacció al contacte amb aquest tipus d’eruga.

  • Queratoconjuntivitis seca (QCS) – També coneguda com a síndrome de l’ull sec. És un dels símptomes freqüents de la Leishmània. L’envermelliment es deu a una producció insuficient de llàgrimes i sol inflamar-se la còrnia per sequedat ocular. En la majoria dels casos no se sol diagnosticar correctament i pot tenir greus conseqüències oculars. El tractament generalment consisteix a subministrar corticoides que sempre seran supervisats i receptats per un veterinari especialista o s’administren llàgrimes artificials per a l’animal.
    Uveïtis: inflamació de l’iris o del cos ciliar causada per una lesió, una infecció o un càncer. La uveïtis en gossos i gats pot manifestar-se amb dolor a la zona (l’animal tanca l’ull), envermelliment ocular i canvis en el color de l’ull. La teràpia de la uveïtis dependrà de la fase en què estigui, encara que per norma general sol ser amb corticoides antiinflamatoris locals que seran subministrats o recomanats per veterinaris.
  • Glaucoma: Aquesta patologia es produeix per l’augment de la pressió intraocular per un cúmul de líquid que es troba a l’interior de l’ull que normalment expulsen els ulls sans, i en aquest cas es queda retingut a l’ull. El dolor a la zona sol ser una de les manifestacions, a més la pèrdua de la visió a l’animal. Tanmateix, moltes vegades, gossos i gats solen acostumar-se a aquesta pèrdua de visió i ser asimptomàtic a causa de la reducció progressiva del camp visual, per la qual cosa és més difícil de detectar per part dels amos.
    Les conseqüències d’un glaucoma solen ser greus i desemboquen en ceguesa permanent en un o tots dos ulls. Davant d’aquest tipus de malaltia és de vital importància les revisions periòdiques, ja que, si no es tracta a temps, els danys poden ser irreversibles.
    El glaucoma en el cas dels gossos és més comú en certes races com el CockerSpaniel, el Basset Houndi el Shar Pei. I, en casos greus, l’ull fins i tot pot sortir de la conca ocular. És important tractar el glaucoma immediatament, ja que pot causar una pèrdua irreversible de la visió i, en alguns casos, pot ser necessari el procediment quirúrgic d’enucleació de l’ull afectat. Els propietaris de mascotes han d’estar atents a qualsevol signe de molèstia o dolor als ulls dels seus gossos i acudir al veterinari immediatament si noten algun símptoma com dolor, inflor o envermelliment.

A més d’aquestes malalties, hi ha moltes altres associades a l’ull vermell tant en gossos com gats: úlcera corneal, tumors, blefaritis per inflació de la parpella, etc. És per això que és de vital importància revisions periòdiques en veterinaris.
La detecció i prevenció és clau per evitar que es perjudiqui la salut de les nostres mascotes. A Hospital Garbí comptem amb veterinaris qualificats i experts en Oftalmologia i en detecció i tractament de malalties oculars.

El servei d’oftalmologia del nostre hospital disposa de l’equip i el material necessari per garantir un diagnòstic i tractament correctes de les malalties oculars més comunes.

A l’Hospital Veterinari Garbí disposem de un servei d’oftalmologia veterinària on podem tractar tota mena de patologies relacionades amb els ulls.