Programa Octubre “El Mirador”

Programa Octubre “El Mirador”

ASSESSORAMENT A L’HORA D’ADOPTAR UN ANIMAL DE COMPANYIA

 

Tenir o no tenir un animal de companyia? Què ens aporten les mascotes?

Des d’un punt de vista social, un animal de companyia ens aporta una gran varietat de beneficis, segons quin sigui aquest animal i depenent de quin sigui el nostre dia a dia.

Un animals dels que entenem com “animal de companyia”, és un ésser viu que dependrà única i exclusivament dels seus cuidadors. Aquesta necessitat suposa que el propietari tingui una obligació pràcticament diària d’alimentar-lo, netejar-lo, educar-lo i d’alguna manera protegir-lo tant de perills externs (accidents), com malalties. Aquesta “obligació” generà un sentiment de responsabilitat i unes rutines que donaran un benestar als propietaris al veure que totes aquelles accions que fan per a la seva mascota es tradueixen en felicitat, jocs i carinyo que qualsevol animal pot donar al seu propietari.

 

A més a més, el món de la mascota genera una sèrie de relacions interpersonals entre els propietaris que ens fan augmentar el nostre cercle d’amistats, contactes i la nostra vida social.

 

Per altra banda, s’ha demostrat que els nens que creixen rodejats d’animals desenvolupen una sensibilitat i uns valors diferents als que no, i que els hi permeten desenvolupar moltes qualitats en la vida adulta.

 

Un cop tenim clar que tenir un animal de companyia ens aporta nombrosos beneficis, quina és la mascota que més s’adequa al nostre estil de vida?

 

A grans trets, i generalitzant, podríem definir varies maneres de viure:

 

  1. Gent a la que gran part del seu temps lliure el dediquen a fer vida a l’exterior ja sigui perquè incorporen l’esport en el seu dia a dia (córrer, caminar, escalar, activitats a la neu, etc), perquè decideixen dedicar temps a passejar. En aquest cas la mascota que més s’adaptaria i compenetraria amb la persona seria un gos. Depenent de l’activitat que estiguin acostumats a fer, del lloc on visquin, del temps que puguin dedicar i de l’espai del que disposin s’hauran d’assessorar de quina és la raça ideal per a ells.
  2. Gent amb poca activitat física, sedentaris i/o urbanites. Gent amb molta vida social en recites tancats com grans superfícies, cinemes, restaurants, discoteques. Per tots aquests els dos tipus de mascotes amb les que podrien conviure perfectament serien els gats o els animals exòtics. Això no vol dir que necessitin menys temps que els gossos, sinó que el temps que necessiten s’ha d’emplenar de manera diferent. Els gats necessiten raspallar-los, jugar amb ells i els animals exòtics com conills, cobaies (conillets d’índies) i fures també. Però es cert que no és necessari treure’ls a l’exterior.
  3. Gent gran o amb mobilitat reduïda. Un gos és un animal ideal per a ells sempre i quan estiguin educats per poder conviure amb aquestes persones. És molt important que aquests animals entenguin i actuïn davant una ordre o no tinguin cap problema en anar amb Corretja. Els gats són una bona mascota donat que són un animal independent que també pot donar molt de carinyo. La meva opinió personal és que els animals exòtics no són la millor opció de totes donat que és complicat que entenguin ordres i el grau amb el que interactuen és limitat.
  4. Gent viatgera, singles, amb poc temps o poc compromís.

En aquests la millor opció és una mascota electrònica tipus tamagotxi o un peluix. 😉

 

Quines són les necessitats generals de les mascotes?

Això dependrà en gran mesura de l’espècie que escollim. En l’Hospital Veterinari Garbí, on hi ha un equip de personal especialitzat, expliquem molt detingudament quines seran les cures que ha de tenir amb la seva mascota, per a que estigui sana i puguin gaudir l’un de l’altre durant molt de temps. També recomanem una sèrie d’activitats o esports per fer amb la mascota que s’adapti a l’estil de vida que ens expliqui el propietari.

 

A grans trets, una mascota s’ha d’alimentar cada dia, s’han de sociabilitat amb altres animals de la mateixa espècie, s’ha d’educar per a que ells s’adaptin al nostre modus vivendi, han de passar unes revisions mèdiques sobretot per evitar malalties i, és molt important, que s’identifiquin amb microxip i es censin.

 

On podem adquirir un animal de companyia?

 

  1. Protectores i centres d’acollida, hi han de diferents tipus i podem trobar qualsevol animal de companyia. Les més conegudes són les gosseres però també hi ha protectores de conills, gats, fures i inclús porcs vietnamites o cabres enanes.
  2. Botigues especialitzades: són establiments que compleixen una sèrie de mesures sanitàries per a garantir la Salut dels animals que venen. En aquestes botigues trobarem generalment pocs exemplars i molt selectes.
  3. Criadors: compten generalment amb personal qualificat i format en una determinada raça. És important que aquests criadors comptin amb la llicència de nucli zoològic que és el document que acredita que la cria és controlada i legal.
  4. Des del meu punt de vista, la cria incontrolada per part de particulars no s’hauria de lucrar i, per tant, els llocs on s’haurien d’adquirir les mascotes quedarien restringides a les anteriors.

 

Si detectem alguna cosa que surt del comportament habitual d’ell, què hem de fer?

Un cop tenim la nostra mascota a casa, ens hem assessorat, coneixem la raça i hem passat temps amb el nostre animal. Si detectem alguna cosa que surt del comportament habitual d’ell, què hem de fer?
El que nosaltres com a centre especialitzat recomanem, és que davant de qualsevol cosa que surti de lo habitual, consultar amb un veterinari o un professional de la salut animal. Ja sigui perquè l’animal vomita, té una ferida o de sobte ha canviat el seu comportament. Davant del dubte, sempre ens podeu trucar i els professionals de Garbí us informaran sobre què fer o, si pel contrari, és necessari que el visiti un veterinari.

 

El dia en el que li haurem de dir adéu

Finalment, és llei de vida, que així com adquirim una mascota, amb el pas del temps, aquest animal creixerà, envellirà i finalment arribarà un dia en el que li haurem de dir adéu. Què és el que hem de fer en aquests moments?

Quan un propietari em pregunta, Ares, i quan serà el moment? Sempre contesto el mateix: Estigueu tranquils, el dia que sigui el moment de posar-lo a dormir ho veureu tant clar, que no tindreu cap dubte. En aquell instant, truqueu-me, en parlarem i junts prendrem la decisió. Llavors un cop tots ens haguem despedit d’aquell amic, l’Hospital se’n fa càrrec de tot donat que els enterraments de mascotes no estan permesos en aquest país.